Modeller

 

Modeller

 

Läs om de olika seltyperna för att välja den som passar bäst till just din kanin.

 

H-selen är den vanligaste och enklaste sorten av sele och fungerar bra till många kaniner. Den består av ett magband, ett band runt halsen och ett på ryggen som går mellan dem båda. Selen är sitter bra och är väldigt svår för kaninen att ta sig ur. Därför passar den extra bra till unga och/eller sprattliga kaniner. Vissa kaniner tycker dock att det är obehagligt att ha något runt halsen då trycket hamnar där då kopplet sträcks. I sådana fall kan en bogsele vara att föredra.

H-selen passar fint också till katt och liten hund.

Bogselen är en annan variant av sele och sitter i allmänhet bekvämare på kaninen. Den är utformad med ett magband, ett band som går runt bogen samt tre rörliga ryggband. Då trycket fördelas över bröstet på kaninen och inte runt halsen är bogselen ofta behagligare, framför allt för de kaniner som tenderar att dra mycket i kopplet. Dock är den inte riktigt lika rymningssäker som H-selen, så den lämpar sig inte lika bra till kaniner som sprattlar mycket eller är ovana vid sele och koppel.

Bröstselen är en nyare modell. Den sitter väldigt bra på kaninen och passar utmärkt för lite vildare och busigare kaniner samt kaniner som drar mycket. Selen är mycket rymningssäker! Jag tillverkar en egen modell med snabbknäppe både runt hals och mage vilket gör den lättare att sätta på än vanliga bröstselar. Bröstselen har snabbt blivit den mest populära seltypen. Passar bra också till katt och hund.

 

Katthalsband. Halsband med spänne som löser ut om katten skulle fastna. Finns både med vanligt snabbspänne i svart, rosa, vitt och ljusblått och med spänne i form av katt. Kattspännet finns i många färger. Halsbandet kan fås med reflex. Detta haösband passar också bra som valphalsband som märkning av valpar i kullen.

 

Hundhalsband. Finns med snabbspänne i olika bredd och som halvstryp.

 

Koppel i paracord. Kan fås i valfri längd. Standard är tre meter. Olika tyer av pärlor och hängen finns som dekoration.

 

 

 

 

 

Gullvikens kaniner

Uppfödning av hoppkaniner och dvärgvädurar i Malmö

Gullvikens kaniner ©2019